Innovatie in de zorg: lees de twee verhelderende 2016 EU rapporten!

De twee belangwekkende EU rapporten uit 2016 over innovatie in de gezondheidszorg, zeer relevant voor de toekomst van therapie-op-maat en een aanbeveler voor alle partijen actief op dit gebied, zijn: “Opportunities now: Europe’s mission to innovate” en “Links between pharmaceutical R&D models and access to affordable medicines”. Respectievelijk Robert Madelin en Brian Godman zijn eerste auteur van deze publicaties. Uit uit de concluderende paragraaf van beide rapporten hieronder een citaat.

“Als we [in Europa] onze innovatie missie willen vervolgen moeten we blijvende en substantiële steun geven aan vernieuwers. De politieke keus is hoe ver we doorgaan als één van de souvereine aanbieders van innovaties op de wereld en hoe ver we onze rol verminderen tot die van een hulpbehoevende gebruiker” - Madelin.

“Elke patiënt in Europa heeft het recht op toegang tot zorg.(...) Om toegang tot betaalbare medicijnen te verbeteren, presenteren we mogelijke beleidsopties voor nieuwe en bestaande medicijnen. Deze beleidsopties zijn gemodelleerd naar de beste voorbeelden en analyse van specifieke maatregelen uit de praktijk van verschillende Europese landen” - Godman.