NL

Nieuws

 • UITVOERINGSPROGRAMMA 2018-2022 Innovatie life sciences & health gepubliceerd

  24 juli 2018

 • Personalized Medicine bij de FDA - 2017 voortgangsrapport

  31 mei 2018

 • Verdieping therapie op maat NWA Route gepubliceerd

  12 april 2018

 • Meer Behandeling-op-Maat!

  01 maart 2018

 • Merck en AstraZeneca executives ondersteunen therapie op maat aanpak

  11 januari 2018

 • Europese (bio)farmaceutische industrie benadrukt belang van therapie-op-maat

  27 november 2017

Verdieping therapie op maat NWA Route gepubliceerd

donderdag 12 april 2018

 Een overheidscommissie onder leiding van prof. dr. Stefan Sleijfer (NFU) en Ilse Custers (ZonMw) hebben recent een verdieping gepubliceerd van de therapie op maat route van de Nederlandse Wetenschaps Agenda (NWA).

Personalised medicine is van groot belang voor zowel het individu als voor de maatschappij en zal bijdragen aan minder overbehandeling en betere effectiviteit en doelmatigheid van gegeven interventies.

Personalised medicine (of ‘precisiegeneeskunde’ of ‘therapie op maat’) speelt een hoofdrol in het op individuele basis voorkomen of zo goed mogelijk te behandelen van ziektes. Het gaat hierbij om de mogelijkheid op basis van individuele kenmerken van een patiënt (zoals genetische blauwdruk of expressie van eiwitten) en/of specifieke kenmerken van de ziekte (bijvoorbeeld mutaties in een tumor) de meest succesvolle behandeling te bepalen. Er zijn vele factoren die deze meest optimale benadering bepalen die vaak per individu verschillend zijn en vaak ook nog in de loop van het leven of ziekte kunnen veranderen. Dat betreft zowel de effectiviteit van de behandeling als het voorkomen van ongewenste bijwerkingen.

Voor het hele rapport: Kennisagenda therapie op maat