NL

Nieuws

 • UITVOERINGSPROGRAMMA 2018-2022 Innovatie life sciences & health gepubliceerd

  24 juli 2018

 • Personalized Medicine bij de FDA - 2017 voortgangsrapport

  31 mei 2018

 • Verdieping therapie op maat NWA Route gepubliceerd

  12 april 2018

 • Meer Behandeling-op-Maat!

  01 maart 2018

 • Merck en AstraZeneca executives ondersteunen therapie op maat aanpak

  11 januari 2018

 • Europese (bio)farmaceutische industrie benadrukt belang van therapie-op-maat

  27 november 2017

ZonMw congres zet therapie-op-maat centraal

dinsdag 11 april 2017

Het Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) congres  van ZonMw werd op 6 april al weer voor de vijfde keer georganiseerd. Opvallend was dat deze keer therapie-op-maat (personalised medicine) zeer prominent naar voren kwam in de plenaire lezingen. Jeroen Geurts, de nieuwe voorzitter van ZonMw, noemde therapie-op-maat een zeer belangrijke ontwikkeling. Ook hij wil nieuwe wegen in medicijnonderzoek in slaan. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van klinische onderzoeken waar nu de zeer degelijke en uitgebreide Randomized Controlled Trials (RCTs) de gouden standaard zijn. Maar deze behoeven tevens een enorme inspanning voor de ontwikkeling en invoering van nieuwe therapie. Zijn daar misschien laagdrempeliger variaties op te bedenken waardoor goede medicijnen, ook voor kleinere patientengroepen, sneller goedgekeurd kunnen worden? In deze context gaf Diande Veldman van de patiëntenfederatie Nederland ook aan dat het voor patiënten essentieel is dat nieuwe werkende behandelingen zo snel mogelijk op de markt komen. Waarbij betaalbaarheid van die behandeling natuurlijk ook essentieel is.  

De noodzaak samen in te zetten op meer therapie-op-maat in de zorg wordt zo langzamerhand voor de meeste betrokken partijen wel duidelijk. Echter er waren nog veel onduidelijkheden over de therapie-op-maat implementatie route (hoe dan?), de financiering van therapie-op-maat in de zorg (wie betaalt het?) en de praktische concrete vorm met de belangrijke rol van companion diagnostische testen om werkende therapie voor patiënten te vinden (hoe zie dit er in praktijk uit?).

In de subsessies werden de resultaten door ZonMw GGG gesubsidieerde projecten gepresenteerd. Hoe moeizaam de zoektocht is van veel  onderzoekers naar de relevante klinische informatie voor individuele voorspellende therapiebesluiten is evident. En helaas werd de presentatie vaak afgesloten met de woorden “er is meer onderzoek is nodig voordat deze bevindingen in de kliniek toegepast worden”.