NL

Nieuws

 • UITVOERINGSPROGRAMMA 2018-2022 Innovatie life sciences & health gepubliceerd

  24 juli 2018

 • Personalized Medicine bij de FDA - 2017 voortgangsrapport

  31 mei 2018

 • Verdieping therapie op maat NWA Route gepubliceerd

  12 april 2018

 • Meer Behandeling-op-Maat!

  01 maart 2018

 • Merck en AstraZeneca executives ondersteunen therapie op maat aanpak

  11 januari 2018

 • Europese (bio)farmaceutische industrie benadrukt belang van therapie-op-maat

  27 november 2017

Nieuws van patiëntenvertegenwoordigers - I2L, ECPC en Friends of Cancer Research

dinsdag 14 februari 2017

 De rol van de verenigingen die patiënten vertegenwoordigen wordt steeds groter. Op diverse manieren wordt aandacht gevraagd voor de wensen van de patiënt bij innovatiekeuzes, regulering en behandeling. Hier aandacht voor 3 recente initiatieven en ontwikkelingen.

Afgelopen week vond het jaarcongres van Inspire2 Live (I2L) plaats. Zoals elk jaar weer een inspirationele en zeer leerzame bijeenkomst. Peter Kapitein (mede-oprichter van I2L) presenteerde zijn kijk op de gezondheidszorg en de discussie omtrend beschikbaarheid van patiëntendata. In zijn recente boek “Hoe heeft het zover kunnen komen? Een frisse blik op de gezondheidszorg” is dit terug te lezen. Belangrijke ander bijdragen waren van Aled Edwards, die een werkend voorbeeld van publieke-private medicijnontwikkeling presenteerde en Ernst Hafen die de traditionele cooperatieve structuur inzet voor de realisatie van een door burgers gecontroleerde opslag en delen van gezondheidsdata.

Een nieuw rapport van de European Cancer Patient Coalition (ECPC) ondersteunt de innovatie in oncologie. Het rapport includeert meer dan 30 evidence-based beleidsaanbevelingen voor zes gezondheidsgebieden – innovatieve medicijnen, diagnostica, radio-oncologie, chirurgie en zorgpaden. Over diagnostica wordt het volgende gemeld: “de adoptie van diagnostica wordt niet alleen bepaald door de regulatoire goedkeuring maar ook van vergoeding en bewijs in klinische studies en real world studies”. Daarom beveelt de ECPC aan dat nationale regeringen het gebruik van diagnostica [in de zorgpraktijk] promoten door de Europese richtlijnen te implementeren ten gunste van de vergoeding voor diagnostica, tenminste als deze door klinisch onderzoek is ondersteund. De Europese commissie en raad wordt gevraagd te zorgen dat er bij patiënten en artsen meer bekendheid komt met biomarkers en andere innovatieve diagnostische middelen.

Tot slot: de Friends of Cancer Research, een grote private partnership in de VS, probeert de aandacht van president Trump te krijgen voor het doorzetten van het onderdeel van het Precision Medicine Moonshot programma waarin de FDA een Oncology Center of Excellence (OCE) kan gaan uitbouwen. Elen Sigal, voorzitter en oprichter van Friends of Cancer, toont zich bezorgd in een open brief aan Trump dat de door hem ingestelde personeelsstop bij de overheid de geplande groei van het OCE onmogelijk maakt.

Bovenstaande drie recente ontwikkelingen maken duidelijk dat patiëntenorganisaties op veel manieren kunnen bijdragen aan de benodigde aandacht voor veranderingen van het zorgsysteem.