NL

Nieuws

 • UITVOERINGSPROGRAMMA 2018-2022 Innovatie life sciences & health gepubliceerd

  24 juli 2018

 • Personalized Medicine bij de FDA - 2017 voortgangsrapport

  31 mei 2018

 • Verdieping therapie op maat NWA Route gepubliceerd

  12 april 2018

 • Meer Behandeling-op-Maat!

  01 maart 2018

 • Merck en AstraZeneca executives ondersteunen therapie op maat aanpak

  11 januari 2018

 • Europese (bio)farmaceutische industrie benadrukt belang van therapie-op-maat

  27 november 2017

“behandeling voor sommigen kan ons allen raken"

dinsdag 20 mei 2014

“behandeling voor sommigen kan ons allen raken: met therapie-op-maat riskeren we onbedoelde financiële consequenties”

In een recent artikel in the Boston Globe adresseert Barry Werth de hoge kosten als gevolg van therapie-op-maat (personalised medicine). In de laatste paragraaf schrijft hij: ”Waardevolle medicijnen moeten de oplossing zijn, niet het probleem. Voor de patiënten die ze krijgen zijn ze de oplossing. Maar de opstapeling van kosten is niet moeilijk te voorspellen als meer en meer dure medicijnen bestemt voor relatief weinig patiënten toegelaten worden tot de markt. Juist terwijl een bekostigingsmodel, gebaseerd op waarde van de zorg, zich onontkoombaar in de USA wortelt onder de besparingsdruk in de gezondheidszorg”.

Edward Abrahams,de president van de US Personalised Medicine Coalition, schrijft in zijn ingezonden brief het volgende ”[…..]Barry Werth rammelt aan de fundamenten van de modern geneeskunde - dat een toegenomen begrip van de biologie bij mensen gaat leiden tot behandelingen van gevreesde ziektes. Waar Werth bezorgd is voor extra kosten voor de toch al zwaar belaste gezondheidszorg zien patiënten hoop voor een langer leven met betere kwaliteit. Het is paradoxaal dat door de principes van personalised medicine aan te vechten hij onze beste kans om de gezondheidszorg te verbeteren en systemische kosten te verlagen juist tegen houdt”.

Het is duidelijk dat de introductie van therapie op-maat complex is en dat goed ingewerkte professionals in de gezondheidszorg zich hierover moeten buigen om barrières te slechten die de toegang van patiënten tot goede medicijnen vertragen of blokkeren. Echter, dit zal bereikt moeten worden, onder de huidige economische omstandigheden, binnen het huidige beschikbare budget voor gezondheidszorg. De zorgverzekeraars kunnen een belangrijke rol spelen. Uiteindelijk willen zij de beste zorg voor hun verzekerden kunnen inkopen. Lees hier meer over in het Vitromics dossier

Klik hier voor het artikel van Barry Werth

Klik hier voor de ingezonden brief van Edward Abrahams