NL

Nieuws

 • UITVOERINGSPROGRAMMA 2018-2022 Innovatie life sciences & health gepubliceerd

  24 juli 2018

 • Personalized Medicine bij de FDA - 2017 voortgangsrapport

  31 mei 2018

 • Verdieping therapie op maat NWA Route gepubliceerd

  12 april 2018

 • Meer Behandeling-op-Maat!

  01 maart 2018

 • Merck en AstraZeneca executives ondersteunen therapie op maat aanpak

  11 januari 2018

 • Europese (bio)farmaceutische industrie benadrukt belang van therapie-op-maat

  27 november 2017

Waarom tumoren resistent worden voor medicijnen.

vrijdag 06 september 2013

In een recente publicatie (Artikel Science Signaling, 6 aug) geven onderzoekers van het Massachussets Institute of Technology’s Koch institute for Integrative Cancer Research een mogelijke verklaring voor een vorm van resistentie bij een moeilijk behandelbare type borsttumoren. 

Er worden heel gerichte medicijnen voor de behandeling van kanker ontwikkeld waarmee, mits voorgeschreven aan een heel specifieke groep patiënten, zeer goede resultaten behaald worden. Deze patiënten worden geselecteerd met behulp van een nauwkeurige moleculair diagnostische bepaling van hun tumoren. Karakteristiek voor deze tumoren is dat ze een echte gevoeligheid hebben, een achilleshiel, waar ze op aangepakt kunnen worden. Bij sommige vormen van kanker, zoals bij Chronische Myeloïde Leukemie, werkt dat heel goed en is het effect van de behandeling blijvend. In de meeste gevallen is het helaas anders en groeit de tumor toch na een bepaalde tijd weer door. De tumor is dan ongevoelig geworden, heeft resistentie opgebouwd tegen de behandeling. Er vindt gelukkig veel onderzoek plaats om dit proces te begrijpen en dat begrip vervolgens om te zetten in verbeterde behandeling.

Uit deze onderzoeken is al gebleken dat er nogal wat verschillende mechanismes zijn waardoor deze resistentie kan ontstaan. Tumorcellen reageren vaak heel flexibel op een behandeling door in de cel een aantal veranderingen aan te brengen, waarmee de werking van het medicijn omzeild wordt. Daarnaast kunnen tumoren bestaan uit een “mengsel” van cellen die niet identiek zijn en heel verschillend reageren op behandeling. Er kunnen daardoor tumorcellen zijn die zich niets aantrekken van de behandeling en doorgroeien. 

Kijk ook in het Vitromics Personalised Medicine dossier onder “Effectieve medicijnen moeten werkzaam blijven! De problematiek met resistentie”.

VitrOmics Healthcare Holding B.V. innoveert personalised medicine: www.vitromics.com