NL

Nieuws

 • UITVOERINGSPROGRAMMA 2018-2022 Innovatie life sciences & health gepubliceerd

  24 juli 2018

 • Personalized Medicine bij de FDA - 2017 voortgangsrapport

  31 mei 2018

 • Verdieping therapie op maat NWA Route gepubliceerd

  12 april 2018

 • Meer Behandeling-op-Maat!

  01 maart 2018

 • Merck en AstraZeneca executives ondersteunen therapie op maat aanpak

  11 januari 2018

 • Europese (bio)farmaceutische industrie benadrukt belang van therapie-op-maat

  27 november 2017

Personalised medicine in de praktijk: opnieuw medicijn-diagnostica combinaties goedgekeurd

dinsdag 23 juli 2013

Een nieuwe diagnose-therapie combinatie voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige long tumor is goedgekeurd door de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Het betreft de behandeling met Gilotrif (afatinib) bij die patiënten waarvan de tumor specifieke mutaties in het epidermale groeifactor receptor (EGFR) gen hebben. Deze mutaties in het tumor DNA moeten zijn aangetoond met een specifieke door de FDA goedgekeurde testmethode, de therascreen EGFR RGQ PCR Kit.

Uiteraard is Gilotrif ten opzichte van chemotherapie, met de vele bijeffecten, een grote stap vooruit. Echter dit medicijn is, na de FDA goedkeuring van Tarceva (erlotinib) in mei, alweer de tweede behandeling goedgekeurd voor dezelfde moleculair te definiëren patiënten groep. Tarceva is goedgekeurd voor eerste lijn gebruik. Het wordt nog complexer omdat die goedkeuring gekoppeld is aan een andere test, de cobas EGFR Mutation Test.

In Europa, waar de European Medicines Authorities (EMA) marktauthorisatie verleent na beoordeling door het Committee for Medicinal Products for Human use (CMPH),  ontstaan  situaties die hier op lijken. Afgelopen maand is bijvoorbeeld Tafinlar (dabrafenib) goedgekeurd voor patiënten met melanomen (huid kanker) met een specifieke mutatie in het BRAF gen, waar al eerder Zelboraf (vemurafenib) voor is goedgekeurd. De methode om deze mutatie te bepalen is niet vastgelegd door de EMA.   

Uiteindelijk zal een flink percentage van de behandelde patiënten daadwerkelijk ook baat hebben bij elke behandeling. Maar de werkzaamheid en bijeffecten van de medicijnen zijn uiteraard niet identiek. Voor een patiënt  die in aanmerking komt voor deze behandelingen zullen steeds vaker de onbeantwoorde vragen vooraf zijn: “Zal ik wel echt baat hebben bij deze gerichte therapie en welke van deze, erg op elkaar lijkende, therapieën is de beste voor mij”.

Klik hier voor het persbericht van de FDA

Klik hier voor de link naar de EMA juni 2013 CMPH verslag

VitrOmics Healthcare Holding B.V. innoveert personalised medicine: www.vitromics.com